dissabte, 31 de juliol del 2010

Semi and Ma, Ma, Marinos!

Pel meu balcó només veig verd. Hi ha un descampat amb uns arbres molt alts molt alts i molt verds. I qui viu als arbres? Els "semi". I ho sé perquè avui gairebé no em deixen dormir (al matí). Un dia que em vull llevar tard (una mica més) i no em deixen!
Els "semi" en japonès són els cicàdids, en català. Uns insectes en els quals també pertany la cigala (insecte).
La qüestió és que durant les nits d'estiu, es posen als arbres i fan un soroll! És molt bèstia! Potser una de sola no faria tant soroll, però no sé pas quantes n'hi deu haver... I durant la nit, com que tot està en silenci, encara se senten més.
Ho he preguntat avui a l'Akio i m'ho ha explicat. Es veu que els que hi ha aquí al Japó, quan neixen dels ous de la femella, de seguida s'enterren a terra, i viuen 7 anys a terra, en forma com d'escarabat gran menjant la sàvia dels arbres. Al cap de set anys i durant l'estiu, surten a la superfície tot cavant túnels. Un cop a fora, fan la muda: deixen la carcassa lletja i es converteixen en uns insectes (també lletjots però més) maquets i amb 4 ales (les dues de davant més grosses). Es posen als arbres i tenen NOMÉS 7 dies per aparellar-se, perquè després es moren. És per això que fan tan soroll. Els mascles han de trobar parella ràpidament abans que els altres abans de deixar el planeta. I com que es deuen fer la competència entre ells, vinga, a veure qui fa més xivarri! Fan el soroll amb una zona de l'abdomen on hi ha unes membranes i uns sacs d'aire. Des que sóc aquí a Japó que els sento, però mai els havia sentit tant com avui! En fi, són els meus veïns. Al campus també n'està ple. El més curiós del cas és que no n'he vist cap, encara. Es veu que a vegades et vas trobant les seves closques pel terra. Ja m'hi fixaré més a partir d'ara!

Per altra banda, avui he anat a futbol! Yokohama F. Marinos contra Nagoya. Mireu com estaven al minut 88 de la segona part:

I així han acabat. Yoko 0- Nagoya 2. Oh! Hi havia en Nakamura, que juga amb el Yokohama. El japonès que va jugar a l'Espanyol fa poc.

L'estadi és molt bonic i gran. El van fer fa poc, deu fer menys de 10 anys. Nosaltres sèiem en els seients més cars de tots! Però com que era un regal, perfecte! Estàvem just al mig del camp i a 1a graderia. En un gol hi havia junts els aficionats del Nagoya. Tenen els colors groc i vermell, i alguna bandera semblava la d'Espanya.

Però els jugadors anaven blancs amb tocs de vermell. A l'altre gol hi havia els seguidors del Yokohama, els fans. Ells tenen els colors blau-blanc-vermell, i la bandera sembla la de França.
No han parat de tocar els tambors i cantar en tot el partit, però era sempre el mateix to i potser només han variat de cançó un parell de cops; un pèl repetitius... Els de Nagoya anaven cantant també, però himnes diferents, i algun cop n'he reconegut algun "ole, ole, ole, ole, ole, hemos venido a ..." però en japonès, clar.
M'ha agradat molt com han presentat els jugadors del Yokohama. A les pantalles, com si d'una pel·lícula es tractés, amb música de banda sonora, i tothom cridant molt. Tenen un ànec de mascota que anava voltant per allà.A part dels dos gols que criden, la resta de gent està bastant tranquil·la, tot menjant, bevent... Fan algun salt quan hi ha algun intent de gol, i aplaudeixen quan salven una pilota o en recuperen o fan alguna bona jugada, però molt tranquil·let.

M'he fixat bastant en l'àrbitre. Quina feina més dura, això d'anar corrent d'una banda a l'altra del camp sense tocar la pilota ni molestar els que juguen... Al final, però, ha tret targeta vermella a un jugador que estava a la banqueta... Alguna cosa li deu haver dit!

Els patrocinadors del Yoko són Nissan (de fet, l'estadi es diu Nissan Stadium) i la companyia aèria ANA. Doncs bé, resulta que on normalment hi hauria d'haver el nom, hi porten escrit "ANA", i el nom el tenen a sota el número! Total, Anes per tot arreu...

I, per acabar, les paraules del dia (ara ja sé fer alguna frase):
- Watashi wa onna desu. Otoko ja arimasen.
- Kono kurame akai desu.
- Kono saifu shiroi desu. Kono saifu kiiro ja arimasen.
- Anata wa yasete imasen. Futtote imasu.
- Kanojo onna wa wakai desu.
- Kono ie wa akai desu. Kono hana wa murasaki desu.

Algunes paraules d'aquí són colors:
- shiroi, blanc
- kuroi, negre
- chairoi, marró
- akai, vermell
- aoi, blau
- kiiroi, groc
- murasaki, violeta
- orenjiiro, taronja
- midori, verd (midori!)
- kiniro, daurat
- giniro, paltejat

Oiasuminasai!