diumenge, 20 de gener del 2013

Llegim ciència

M'agraden els llibres, m'agraden molt. No tots, clar. Hi ha gent que s'aprofita de la bona fama que tenen els llibres, per vendre'ns la moto.
Però en general, els llibres m'agraden. Els còmics, les novel·les històriques, les d'intriga, i també, i d'això en volia parlar aquí, dels llibres de divulgació de la ciència.
Podem estar ben contents perquè aquí a Catalunya hi ha un munt d'autors que han fet llibres de ciència, i bastant bons, res a envejar a Isaac Asimov o Carl Sagan (bé, potser aquí exagero!). A partir dels correus que rebo de l'ACCC (Associació Catalana de Comunicació Científica), en faré aquí un petit recopilatori.

Hi ha una recopilació feta per l'Observatori de Comunicació de la Ciència, de la UPF, del 2007 que arreplega 100 llibres d'autors catalans.


La web Hablando de Ciencia, també té una secció de ressenyes de llibres de divulgació i també sèries o pel·lícules científiques que no està gens malament.

També, a la Universitat de Vic, fan les Tertúlies de Literatura Científica, des del 2007, i es poden mirar els llibres que han tractat des d'aleshores.

I a Barcelona, ja fa 8 anys que la Bibiana Bonmatí organitza els Clubs de Lectura de Ciència, a les biblioteques de Les Corts i La Sagrada Família. Al bloc d'aquests clubs es poden consultar els llibres que han anat llegint. N'hi ha un munt!

També a la col·lecció Catàlisi de la UB van publicant molts llibres de ciència, per fer-la arribar al públic en general.

Finalment, alguns llibres que alguns particulars han recomanat especialment:
Vidas sintéticas, de Ricard Solé,
El lladre de cervells, de Pere Estupinyà,
Ciència, diners i política, de Dominique Pestre,
Breve historia de casi todo, de Bill Bryson,
La vida immortal d'Enrietta Laks
El emperador de todos los males, de Siddhartha Mukherjee

Me'n falten molts per llegir! De moment, començar a mirar per on començar!