diumenge, 18 de novembre del 2012

Texas - què serà serà?

Llegeixo la història recent de Texas que va ser una república independent durant 9 anys, des del 1836 al 1845.

Fins al 1821 va ser part d'Espanya, del 1821 fins al 1836, de Mèxic (quan aquest es va independitzar d'Espanya). I a partir del 1845 que forma part dels Estats Units. Al 1861 hi va haver un intent de secessió, juntament amb altres estats del sud, pel tema de l'esclavitud -i altres-, i va començar la guerra civil americana (1861-1865) o guerra de secessió, com la coneixem nosaltres. Però ja sabem tots que en Lincoln va guanyar (bé, el seu bàndol, que que ell va acabar assassinat) i Texas i la resta d'estats del sud van continuar pertanyent a la Unió (i no a la Confederació que havien creat)

Ara es veu que una colla de republicans enfadats han firmat una petició de secessió. Bé, no és ben bé així. Es veu que hi ha una pàgina a Internet on la gent pot fer peticions, i si ha més de 25000 firmes, la White House es veu obligada a respondre. I resulta que aquesta petició de Texas en té més de 112000! En fi. De moment, però, encara és americana, i ben americana que és. Ja ho veurem.

No sé què m'imagino, però pel que m'han explicat i pels tòpics que em puc imaginar: homes amb barrets de cowboy, gent més grassa que a Califòrnia (on tothom està molt en forma), molts mexicans i gent parlant espanyol, moltes barbacoes i bistecs i fajites i tex-mex, més desert i pols, més calor (i potser més fred a la nit...), alguns gratacels pel centre, cavalls voltant pels prats... i aquí ja em deixo portar... noies rosses amb minifaldilla i botes de cowboy ballant country, nois amb bigoti tipus Tom Selleck amb farigola a la boca i una gerra de cervesa a la mà amb camisa de quadres i texans desgastats...