dimecres, 21 de juliol del 2010

Carai amb el bloc!

Ara es veu que ja incorpora uns botons a la part de sota, que permeten enviar els posts per correu, posar-los al twitter o al facebook, i no sé pas què més.
El meu pare, que està a la Xina per uns mesos, em diu que tots els blocs estan censurats allà! Que fort amb els xinesos...
Aquí a Japó, per sort, no ho està!
Avui he començat a estudiar una mica de Hiragana, però és molt complicat!

Per escriure el japonès hi ha els kanjis, que són els que tenen un significat, i provenen de Xina, i el hiragana i el katakana, que són sil·làbics. El hiragana és més rodonet i el katakana, que es fa servir sobretot per paraules d'origen no-japoneses (bàsicament angleses) és més quadradet. Quan el hiragana es posa en petit al costat dels kanji per saber com llegir-los, es diu furigana. I la combinació de hiragana, katakana i furigana es diu kana.

També hi ha el romaji, que és la paraula escrita tal com sona tal com l'escriuríem nosaltres (el que faig jo, bàsicament, fins ara).

Està bé el fet que no tenen tons, com els xinesos, i només tenen 5 vocals, com les nostres (tot i que ells ho diuen en un altre ordre: a, i, u, e, o). El hiragana consta d'uns 71 símbols i 33 combinacions. Tot i que alguns símbols són molt semblants, i l'única diferència són unes cometes ("), per exemple ka i ga; sa i za, ta i da, ha, ba i pa. Seria com les nostres consonants sordes i sonores. És una mica com estudiar fonètica, però una mica més complicat.

Avui us posaré els números:

ichi, ni, san, yon/shi, go, roku, sichi/nana, hachi, kyuu, juu
juuichi, juuni, juusan, juuyon, juugo, juuroku, juunana, juuhachi, juukyuu, nijuu
i el 100 és hyaku.

I algunes altres paraules:
- kore: això
- koko: aquí
- kono: aquest

- sore: allò
- soko: allà
- sono: aquell

- hito: persona
- inu: gos
- neko: gat
- ie: casa

Avui a la tarda m'han deixat tastar el Yokan, que és una mescla de kanten (agar-agar) i anko (la pasta de mongetes amb sucre). És com una gelatina molt dolça, de color marronós, i se'l mengen amb cullereta, com un iogurt. Aquests són els ingredients bàsics, però també s'hi pot posar pols de te verd, cacauets, i altres coses... No és de les coses més bones que he tastat! Molt millor les coses salades que les dolces!

Bona nit amics i amigues =)

1 comentari:

Estanc Sant Julià ha dit...

Anna de on treus el tem`ps per escriure tot aixó tan interessant, ets la rehòstia



molt bé i continua així de collonuda
petons
imma